субота, 19. август 2017.

DA LI ZNATE ČIME SE HRANE PREPELICE ? Da bi jaje bilo lekovito prepelica treba da pojede između...






Japanske prepelice bi dnevno trebale da pojedu 23-25gr hrane po ptici, i to raspoređeno u više obroka. Recimo tri puta dnevno u 6h ujutro ,zatim 14h popodne, i 20h uveče. 


Između obroka je poželjno da im se daje sitno iseckana trava, listovi kupusa, kopriva, maslačak, blitva, salata, detelina zatim rendana jabuka, šargarepa, naklijala pšenica, bareni pirinač.....




Tako obogaćenom ishanom se postiže produktivnost i bolji kvalitet jaja .Takva jaja imaju veću lekovitu vrednost.

Japanske prepelice nisu probirljive u pogledu ishrane, njihovo držanje i uzgoj su veoma jednostavni. Ali da bi se obezbedio normalan rast i razvoj prepelica, hrana je jedan od najvažnijih uslova koji treba zadovoljiti. 

Ona treba da bude kvalitetna i pravilno odmerena. Ako je hrana kompletna i bogata nutritivnim vrednostima obezbezbediće brži rast, reprodukciju i nošenje jaja.

Na sledećem YouTube snimku možete videti kako se i čime hrane japanske prepelice na Farmi "Nešić"


Vitaminski dodatak ishrani japanskih prepelica


                                           

Pored proteina japanskoj prepelici su potrebni ugljeni hidrati, masti, voda, minerali i vitamini.
Čista, sveža voda je je ipak najneophodnija, mora biti konstantno obezbeđena, a naročito u letnjem periodu potrebno je dvosruko više vode u odnosu na hranu.Vodu je najbolje obezbediti NIPL pojilicama.Na taj način je uvek sveža i čista.

Među prepelicama vlada izražena hijerarhija, jače prepelice potiskuju slabije pa je zato dovoljna dužina hranilice takođe veoma bitna. Veoma je važno da hrana bude sveža i da se drži u posudama sa poklopcima koje se dobro zatvaraju, u čistim i hladnim prostorijama. 

Ne treba hranu skladištiti duže od 8 nedelja jer tada gubi vitamine i podložna je kvarenju, naročito u letnjem periodu.

Ali opet bitno je napomenuti,da bi jaja bila lekovita moraju da budu oplođena.Da bi bila oplođena mora u kavezima biti i mužijaka tj petlića.
Sve o japanskim prepelicama,lekovitim i hranjivim svojstvima prepeličjih jaja možete videti na sajtu i FB stranici:







1 коментар: