Recepti sa mesom

Prepelice na lovački način
Sastojci: 
4 prepelice, 2 glavice crvenog luka, 180 g svežih gljiva, 2 dl crnog vina, 1 veza peršunovog lista, 1 kocka šećera, 1 kašika brašna, so po ukusu. Priprema: Očistiti prepelice, oprati i posoliti. U posebnu posudu staviti malo ulja, sitno seckani luk, peršunovo lišće, seckane sveže gljive, a odozgo prepelice, pa stavi¬ti da se sve proprži. Na sat, pre iznošenja na sto prepelice izvaditi iz posude i staviti na toplo. U posudu u kojoj su se pržile dodati kašiku brašna, kocku šećera, naliti vinom i sa malo supe ili vode prokuvati kratko. Kad umak bude gotov staviti u njega prepelice i služiti.

Prepelice u belom groždju
Sastojci: 
8 prepelica (oko 1 kg), 0.30 kg pancete, po ukusu soli i bibera, 0.5 l belog (poluslatkog) vina, 0.08 l ulja, zrna belog grožđa, malo ruzmarina i majčine dušice. Priprema:Očišćene prepelice pažljivo operite spolja i iznutra, posolite, pobiberite i natrljajte ruzmarinom i majčinom dušicom. U masivnoj posudi zagrejte ulje i dodajte pancetu izrezanu na sitne kockice. Lagano popirjajte i zatim u posudu stavite prepelice. Zapecite ih naglo sa obe strane pa prelijte vinom i kuvajte na laganoj vatri dok se tečnost ne smanji do otprilike polovine. Tada prepelice okrenite na drugu stranu, poklopite sud i kuvajte na laganoj vatri, još oko 10 minuta. Nakon toga prepelice ponovno okrenite i kuvajte još desetak minuta. Kad prepelice dovoljno omekšaju, u posudu stavite prethodno blanširane bobice beloga grožđa te sve zajedno prokuvajte dva do tri minuta. Prepelice izrežite, komade složite na tanjir, a pored mesa dekorišite po nekoliko bobica grožđa.

Prepelice sa šampinjonima
Sastojci: 
4 očišćene prepelice, 200g šampinjona, manja glavica crvenog luka, 2 češnja belog luka, na vrh noža timijana, malo bosiljka, začin od sušenog povrća, bibera, peršuna, 50 gr kisele pavlake, 1 dl belog vina, malo ulja (ili putera). Priprema: Prepelice obariti u vodi (da budu poluobarene) sa malo začina i bibera. Izvaditi ih i ocediti. U posebnoj šerpi izdinstati crni i beli luk sa malo masnoće, dodati iseckane šampinjone i njih do pola izdinstati. Skinuti posudu sa vatre i u nju staviti sve navedene začine. U posudu za pečenje sipati malo ulja (ili putera), poredjati prepelice i preliti ih šampinjonima i ostalim sastojcima. Peći oko 35 minuta na 200 stepeni C, dok meso ne dobije blago rumenu boju. Služiti toplo, uz pire od krompira ili bareno povrće i belo vino.

Нема коментара:

Постави коментар